Joan Cornellà, koning van de zwarte humor

Conservatief Spanje koestert zijn anachronistische, maatschappelijk irrelevante grondwet, die in een museum thuishoort, alsof het de 10 geboden van Mozes zijn. Geen beter tegengif dan de uitdagende, subversieve humor van de Catalaanse cartoonist Joan Cornellà (Barcelona, 11 januari 1981).

Cornellà’s meestal tekstloze tekeningen met lieve pastelkleuren en breedglimlachende personages botsen frontaal met de morbide inhoud van zijn cartoons. Amputaties, zinloos geweld, seks, druggebruik, zelfmoord en andere beladen thema’s zorgen daardoor voor een onbehaaglijk aandoend humoristisch effect alsof Monty Python en Quentin Tarantino een surrealistisch verbond hebben gesloten.

Met 2 miljoen Instagram volgers en 4,7 miljoen op Facebook is Joan Cornellà een van de meest gevolgde plastische kunstenaars op de sociale media. Door zijn controversiële illustraties wordt hij geregeld geband van de sociale netwerken wat hem alleen maar meer populariteit bezorgt.

Zijn werk verschijnt in verschillende Spaanse magazines en kranten, Le Monde en The New York Times. Wereldwijd worden er exposities aan zijn oeuvre gewijd dat ook te koop is in boekvorm, t-shirts en aquarellen.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Een gedachte over “Joan Cornellà, koning van de zwarte humor

  1. Zinloos geweld en zelfdestructief gedrag drugs alcohol. Doet me nogal denken aan Bukowski. Kan enkel boeiend werk zijn. Trouwens de samenkomst met Tarantino moet we een ergexplosieve orgie van genialiteit zijn. Ik wou dat ik erbij was .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s